ارزیابی امنیتی

ارزیابی امنیتی داده، داده های موجود در گنجینه اطلاعاتی شما را ارزیابی و از آنها محافظت می کند. با پیشرفت علم و فناوری بسیاری از شرکت ها و موسسات امور خود را از طریق اینترنت و از راه دور انجام می دهند، به همین دلیل برای امنیت داده و اطلاعات خود به شبکه ای قوی و جامع نیاز دارد تا با حفظ داده های آن، نیازهایشان را برطرف کند.
ارزیابی امنیتی به دلیل وجود هکرها و افراد سودجو در فضاهای مجازی و سایبری یکی از الزامات برای نگهداری و حفظ اطلاعات حساس به کار می رود. همچنین در ارزیابی می توان با یافتن آسیب های موجود در شبکه، آنها را شناسایی و مانع از دستیابی نفوذگران به منابع اطلاعاتی شد. بنابراین افرادی که نگران بانک اطلاعاتی خود و داده ها و سایت های خود هستند با این کار خطر دسترسی به اطلاعات مهم  شبکه را کاهش می دهند .
در این نوع ارزیابی امنیتی داده از روش های مختلفی برای انجام آزمون آسیب پذیری انجام می شود که به وسیله آن یک حمله واقعی صورت می گیرد تا سطح امنیت سازمان مشخص شود. بنابراین همه سازمان ها و موسسات برای در امان ماندن از این حملات و حفظ اطلاعات خود می بایست ارزیابی امنیتی را به صورت مرتب انجام دهند تا با اطلاع از وضعیت امنیتی سیستم و شبکه خود با خیال راحت به فعالیت های روزمره خود ادامه دهند.
 

مزایای ارزیابی امنیتی

ارزیابی امنیتی داده مزیت های بسیاری دارد. بسیاری از شرکت ها و موسسات به دلیل حفظ اطلاعات محرمانه خود از این نوع ارزیابی استفاده می کنند. به همین دلیل سودجویان بسیاری در کمین هستند تا با بدست آوردن این اطلاعات حساس به مقاصد شوم خود دست یابند و کلاهبرداری های متعددی از این طریق انجام دهند. انجام ارزیابی امنیتی با برنامه ریزی مرتب و در فواصل زمانی کوتاه قبل از اقدامات این سودجویان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
 برخی دیگر از مزایای ارزیابی امنیت عبارتند از :
وجود راه حل خودکار برای کمک به متخصصان به منظور شناسایی و کشف دستگاه های مدیریت نشده و در برگرفتن کنترل امنیتی آن
ایجاد امنیت و محافظت از داده های اطلاعاتی و شبکه 
 نمایش تصویری کلی از وضعیت امنیتی داده و سیستم و اولویت قرار دادن مواردی که نیاز به توجه فوری دارند.
ارزیابی امنیتی داده و کاهش خطرات امنیتی که دستگاه را تهدید می کند .
ارزیابی را سریع و در سطح بالا انجام می دهد.
از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه است.
انجام اقدامات ترمیمی در جهت رفع نقض داده و سایر دسترسی های غیرمجاز و مخرب
 

انواع ارزیابی امنیتی

ارزیابی امنیت به چهار دسته تقسیم می شود که هر کدام ویژگی خاص خود را دارد و بنا به شرایطی که برای سازمان شما اتفاق افتاده، می توانید آنها را برای رفع و کاهش خطرات ایجاد شده به کار بگیرید .
 در ادامه به توضیح این چهار نوع از ارزیابی می پردازیم که عبارتند از :
1-      ارزیابی آسیب پذیری
2-      آزمون نفوذ پذیری
3-      ممیزی امنیتی
4-      تیم قرمز
 
-   ارزیابی آسیب پذیری
ارزیابی آسیب پذیری ، به کشف آسیب های داخل و خارج سیستم با اسکن دستی و خودکارمی پردازد و با شناسایی آسیب های موجود، آنها را رفع می کند تا امنیت داده و اطلاعات شما را فراهم کند.
 
-   آزمون نفوذ پذیری
آزمون نفوذپذیری، نوعی تست بر روی امنیت سیستم می باشد؛ در این آزمون، شدت ضعف های امنیتی مشخص می شود. مزایای این نوع تست آن است که شما می توانید آنچه را که هکرها انجام می دهند و نحوه سوء استفاده آنها از منابع و اطلاعات را به صورت مرحله ای ببینید.
 
-   ممیزی امنیتی
ممیزی امنیت، وضعیت امنیتی شما را در سطح بالا کنترل و ارزیابی کرده و راهکارهایی برای بهبود ضعف امنیتی سازمان پیشنهاد می دهد. در کل تمرکز بر روی سیاست ها و عملکردها و اطمینان از اجرای صحیح آنها جزء دستورات این نوع امنیت می باشد .
 
-   تیم قرمز
در این نوع از ارزیابی امنیتی داده سعی بر آن است که حملاتی شبیه به دنیای واقعی صورت گیرد که مهاجمان با بهره برداری از آن، خود را برای این حملات آماده کنند .
جالب است بدانید که ارزیابی تیم قرمز شبیه به آزمون نفوذ است اما بسیار هدفمند تراز آن شکل گرفته است. این تیم، اطلاعات امنیتی سازمان را ارزیابی می کند و گروهی دیگر ( تیم آبی ) را مسئول حفظ این اطلاعات می داند.
 در واقع هدف تیم قرمز، بهبود اثربخشی تیم آبی است .
 

چرا باید ارزیابی امنیتی انجام داد ؟

ارزیابی امنیتی داده یکی از دغدغه های اساسی سازمان ها و شرکت ها می باشد، زیرا آنها بخش عمده ای از فعالیت های خود را در فضاهای مجازی و اینترنت انجام می دهند .
 از آنجا که بسیاری از افراد سودجو در پی یافتن اطلاعات شخصی و مالی ( از جمله دسترسی به حساب ها و سایر کلاهبرداری های مالی) این دستگاه ها هستند، به دنبال راهی برای نابودی اهداف این گروه از افراد می باشند.
 ارزیابی امنیتی روشی معتبر است که با شناسایی آسیب پذیری ها و راه های نفوذ سودجویان ، مانع از دسترسی به اطلاعات محرمانه سازمان و جلوگیری از ایجاد صدمه به شبکه اطلاعاتی می شود .
در ارزیابی امنیتی داده نوعی حملات شبیه سازی شده بر روی سیستم طراحی شده تا با شناخت ضعف های امنیتی و کشف راه های نفوذ هکرها مانع از ورود آنها به سیستم شود.

 

 ارزیابی امنیتی و آزمون نفوذ چه تفاوتی هایی دارند؟ 

ارزیابی امنیتی و تست نفوذ با اینکه دو مقوله بسیار نزدیک به هم هستند، اما تفاوت هایی هم دارند که بسیاری از افراد این دو رو با هم اشتباه می گیرند و نمی توانند به درستی برای حفاظت از اطلاعات و شبکه خود بهترین گزینه را انتخاب کنند . برخی از تفاوت های این دو عبارتند از :
آزمون نفوذ نوعی ارزیابی امنیتی است اما ارزیابی امنیتی یک آزمون نفوذ نیست .
ارزیابی امنیت، شناسایی آسیب پذیری ها در سطح بالا است در حالی که تست نفوذ یک آزمایش عملی دقیق توسط افراد واقعی و متخصص است.
ارزیابی امنیتی به یافتن آسیب پذیری های شناخته شده در سیستم می پردازد که آن را گزارش دهد اما آزمون نفوذ با اسکن و شناسایی آسیب پذیری ها در یک شبکه خاص به دنبال راهی برای نفوذ به سیستم می باشد.
ارزیابی امنیتی داده با اسکن خودکار صورت می گیرد اما آزمون نفوذ بیشتر به صورت دستی انجام می شود.
ارزیابی امنیتی بر روی نقاط ضعف امنیتی یک سیستم تمرکز دارد و به صورت مرتب برای حفظ امنیت آن انجام می شود، در صورتی که آزمون نفوذ زمانی که فرد مدعی است که سیستم آن از امنیت بالایی برخوردار است، برای صحت این ادعا آزمون نفوذپذیری به کار گرفته می شود.
 ارزیابی بنا به اعمال تغییراتی در سیستم و شبکه باید به صورت مرتب هر ماه یکبار انجام می شود اما آزمون نفوذ حداقل شش ماه  یا سالی یکبار. 

 

اهداف ارزیابی امنیتی

ارزیابی امنیتی داده با اهداف بسیاری انجام می شود که مهمترین آن ایجاد امنیت برای کاربران است تا به راحتی و بدون دغدغه از افشاء اطلاعات حساس خود، فعالیت های خود را انجام دهند. در اینجا به برخی دیگر از اهداف ارزیابی آسیب پذیری اشاره می کنیم که عبارتند از :
1-      هدف از ارزیابی امنیتی داده و شبکه، صحت اطمینان از بکارگیری کنترل های امنیتی ایجاد شده بر روی شبکه
2-      جستجو و کشف نقاط ضعف امنیتی قبل از سودجویان و هکرها
3-      اطمینان از آپدیت بودن سیستم ها
4-      یافتن راه حل برای رفع آسیب پذیری ها آینده در سیستم و شبکه
5-      ارزیابی امنیت نرم افزارها کاربردی و تحت وب
6-      ایجاد امنیت برای کاربران در هنگام استفاده از سیستم
7-      شناسایی آسیب پذیری ها پنهان در ساختار شبکه